DE BALEAREN
Deze Spaanse eilandengroep bestaat uit: Mallorca, Formentera, Ibiza en Menorca. Zij vormen tezamen een eigen provincie. De Balearen kregen van de Middellandse Zee hun stranden en het heldere water. Maar ook de milde najaarsregens, die ervoor zorgen dat er zoveel mooie bloemen in het voorjaar bloeien. De spitse bergen en de mooie baaien. De goede smaak van vijf grote culturen. De historische resten van drieduizend jaar beschaving en natuurlijk niet te vergeten de natuurlijke, zuidelijke vriendelijkheid.
Mallorca is met zijn oppervlakte van 3648 vierkante kilometer veruit het grootste eiland van de Balearen. Per vliegtuig is Mallorca ongeveer 2 uur vliegen vanaf Schiphol. Ook per auto is Mallorca goed bereikbaar. Twee maal per dag vaart er een veerboot van Barcelona naar Palma de Mallorca.

MALLORCA
Zoals hierboven vermeld is Mallorca het grootste eiland van de Balearen. De zon schijnt hier onvermoeibaar op de fraaie stranden die het eiland aan alle zijden omzomen. In het binnenland staat de tijd stil en vindt u een rijke subtropische vegetatie, talrijke citrusplantages en een gastvrije bevolking. Ook de karakteristieke, eeuwenoude windmolens en mysterieuze druipsteengrotten zijn in het beeld dat Mallorca haar bezoekers biedt niet weg te denken. In het binnenland vinden we twee bergachtige gebieden: het steile Tramuntanagebergte en de mildere hellingen van het Levantgebergte. Hier valt veel bos te bewonderen, zelfs eikenbossen in de hogere delen. Een uitgestrekte vlakte daartussen met vele prachtige dorpen en landhuizen, met boomgaarden vol olijf- en amandelbomen en kleine akkers met
groenten. De verrassing van de natuur is steeds de doorgang naar zee. Zo denk je verloren te zijn geraakt in een landschap van bergen en kronkelwegen en meteen daarna is er weer een doorkijk naar de kust.
De hoofdstad Palma is een hoofdstuk apart. De "oude bovenstad" die nog sterk doet denken aan een Arabische "kasba" en de "oude benedenstad" met zijn winkelbuurt en de nieuwe wijken ademen elk een geheel eigen sfeer.

HET KLIMAAT
Mallorca heeft een Middellandse Zeeklimaat, met hete, droge zomers en zachte, vochtige winters. De gemiddelde dagtemperatuur loopt eind juli op tot 30 graden Celsius, begin januari wordt de laagste waarde gemeten, 14 graden Celsius. De nachttemperaturen variëren van 6 graden in de winter tot 20 graden in de zomer. Rond de maanden september / oktober, die ook nog vele hete en zwoele dagen kunnen brengen, wordt het langzaam herfst.

 

WELKOM BIJ BAHIA AZUL
Duiksporthotel Bahia Azul is gevestigd in het rustieke plaatsje Porto Colom aan de zuidoostkust van Mallorca, 65 kilometer of 40 minuten per auto van Palma. Porto Colom is een gezellig dorpje dat gebouwd is rond een blauwe baai (in het Spaans: bahia azul) aan de steile zuidoostkust van het eiland. Deze baai vormt de mooiste natuurlijke haven van Mallorca. Direct aan deze fraaie baai gelegen bevindt zich het hotel met de duikbasis. Ted Fecke en zijn vrouw Marguarita zwaaien de scepter in dit gezellige familiehotel. Voor de gasten zijn 16 gezellige tweepersoons kamers beschikbaar en 2 driepersoon kamers. Alle kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. Op de begane grond bevinden zich de ruime bar en eetzaal met daarbij het bij duikers overbekende gezellige terras van Bahia Azul. U kunt zich voorstellen dat aan de bar en op het terras de "duikverhalen" de boventoon voeren. Voor de broodnodige rust kan men zich met een boek en een drankje verpozen in de tuin achter het hotel rondom het privé zwembad.

 


BEZIENSWAARDIGHEDEN
Mallorca is het zeker waard om ook boven water bezichtigd te worden. Hoewel het onmogelijk is om het gehele eiland te beschrijven (daar zijn overigens prima reisgidsen voor) zullen we toch proberen om enige bezienswaardigheden te beschrijven die men echt niet mag missen.
Palma de Mallorca. De hoofdstad van Mallorca. Palma is een drukke, levendige stad. Zeker het bezoeken waard zijn: Almudaina (voormalig Arabische alcazar, later de residentie van de koning van Aragon. Met arcaden omzoomde binnenplaats, gotische kapel), Castillo Bellver (kasteel met fraai uitzicht over de stad), La Seo (één van de vijf mooiste kathedralen van Spanje. Wordt ook wel "kathedraal van het licht" genoemd).
Cala D'or. Dit vakantieoord strekt zich uit over 5 baaien met kleine zandstrandjes. In de zomer is het een drukke, modieuze badplaats met veel boetieks, bars, restaurants en terrasjes. Ook zijn er veel grote disco's.

 

 Voor wie van drukte houdt zeker een bezoekje waard. Cala D'or ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Porto Colom.
Cuevas del Drach. Deze druipsteengrotten zijn in 1896 door de Fransman Edouard Alfred Martel wetenschappelijk onderzocht. Hier ligt het Lago Martel dat waarschijnlijk het grootste onderaardse meer is (177 meter lang, 40 meter breed en 9 meter diep). Deze grotten liggen bij de plaats Porto Christo, ongeveer 30 kilometer te noorden van Porto Colom. Dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Rondleidingen op het hele uur.
Colonia Sant Jorni. In dit plaatsje is een bijzonder fraai museum over het natuurgebied en het eiland Cabrera. Het is modern opgezet en de grote aantallen aquaria geven een prachtig beeld van het groot aantal vissen rondom Mallorca en met name Cabrera. Naast de aquaria zijn en driedimensionale filmvoorstellingen en een aantal leuke attracties. Zeker een aanrader voor zowel volwassenen als kinderen. Je vindt dit museum door naar de haven (porto) te rijden, de kustweg te volgen tot voorbij de haven en het strand. Aan het eind van het strand ligt het moderne gebouw van het museum recht voor je.
Het eiland Cabrera. Vanuit de haven van Colonia Sant Jorni vertrekt om 09.30 uur een boot voor een dagtocht naar het natuurgebied Cabrera. De boottocht duurt ongeveer 1 uur.
Op het eiland is een klein informatiecentrum met een barretje en een overdekte picknickplek. Neem bij voorkeur je eigen lunch mee. Er zijn twee korte wandelroutes, de eerste gaat naar een fort uit de 14e eeuw waarvan men een prachtig uitzicht heeft op de baai van Palma, de tweede route gaat naar twee idyllische stranden. Het ene is een zandstrand, het andere is rotsachtig strand met veel poelen. Het water is overal glashelder, neem dus je snorkelspullen mee! Cabrera is een uniek nationaal park sinds 1991 en bekent om de vele soorten hagedissen en vogels. Op de terugweg stopt de boot nog bij de "Blue Grotto" (blauwe grot) waar iedereen nog even kan zwemmen en de grot kan bewonderen. Om 17.00 uur arriveert men weer met de boot in Colonia Sant Jorni. Vergeet niet je camera mee te nemen tijdens deze trip naar Cabrera!

Natuurlijk is er oneindig veel meer te zien op Mallorca. We adviseren iedereen om voor vertrek een goede reisgids aan te schaffen en tijdens de vakantie kennis te maken met dit prachtige eiland.

BAHIA AZUL IS ER VOOR U!
Wij gaan er van uit dat u, na het lezen van bovenstaande, enthousiast geworden bent om Mallorca eens onder en boven water te gaan bekijken. Wij van Bahia Azul zijn u daarbij gaarne behulpzaam. Al ons materiaal verkeert in perfecte staat, onze boten behoren tot de beste van Malloca en ons personeel wordt zorgvuldig geselecteerd. Op de duikbasis en in het hotel spreekt men Duits, Spaans, Engels en (een beetje) Hollands.

 
ALGEMEEN
Porto Colom is een rustige, gezellige badplaats. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam. Porto Colom heeft twee stranden, aan de baai bevind zich het kleine, rustieke strand "Arenal". Een paar honderd meter achter het hotel in een volgende baai vindt men het 250 meter lange strand "Cala Marsal". Bekende uitgaansmogelijkheden in Porto Colom zijn: Bahia Azul (ontmoetingsplaats voor duikers, goed eten en drinken), en Sa Sinia (één van de beste visrestaurants van Spanje, direct aan de haven van Porto Colom). Ook Ses Portadores, het restaurant van de bekende Toni, is zeker een culinair bezoekje waard. Ses Portadores zit iets terug langs de baai an dezelfde straat als Bahia Azul op nummer 59.
In het straatje achter Bahia Azul bevindt zich Bar Mesón Olé (El Limonero), waar men voor een prijs die 25 jaar geleden bij ons nog normaal was, een heerlijke typisch Spaanse lunch of diner kan nuttigen.

Rondom Porto Colom kunnen we u nog het bijzonder goede restaurant Bona Taula aanbevelen en het Italiaanse specialiteiten restaurant La Casina, beiden gevestigd in het nabijgelegen plaatsje Calonge (ongeveer 6 kilometer). Vraag even aan Ted om een eventuele reservering te doen, Bona Taula, La Casina en Sa Sinia zitten haast altijd vol.

AUTOVERHUUR
Er zijn op Mallorca veel bedrijven die auto's verhuren. Hun prijzen lopen net zo ver uiteen als hun wagenpark. De vermelde prijzen zijn ook vaak misleidend. Soms komt er nog BTW bij of een onduidelijke heffing of belasting. Het is het verstandigst om met Ted of Marguarita contact op te nemen als u iets wilt gaan huren. Ook het huren van een motorfiets of brommer behoort tot de mogelijkheden. Pas hiermee echter wel op, er gebeuren veel ongelukken die vaak zeer ernstige schaafwonden of zelfs erger tot gevolg hebben.

DE HEEN- EN TERUGREIS
Mallorca is een bestemming die per vliegtuig in ongeveer 2 uur te bereiken is. Via internet kan men voordelig vluchten boeken. Vanaf de luchthaven kan men eenvoudig per taxi naar Porto Colom. Bij groepen van 6 personen of meer is het voordeliger om een busje vanuit Porto Colom te laten komen. Wij regelen dit graag voor u.
Natuurlijk is het ook zeer goed mogelijk om Mallorca met eigen vervoer te bezoeken. De boot vanuit Barcelona vertrekt in het voor- en naseizoen iedere dag en in het hoogseizoen zelfs tweemaal per dag. De overtocht is comfortabel en goedkoop. Met meerdere personen in één auto is dit een zeer voordelige wijze van reizen. Door de relatief korte afstand is het goed mogelijk om de rit in één (lange) dag te doen en 's avonds de boot te nemen. Ook is het mogelijk om met bus of trein naar Barcelona te reizen en dan op de boot te stappen.

REISDOCUMENTEN
Paspoort
. Wanneer u vanuit Nederland op Mallorca aankomt, hoeft u geen paspoort meer te tonen. Op het eiland zelf moet u zich echter wel kunnen legitimeren. U dient dan ook altijd in het bezit te zijn van een geldig paspoort of toeristenkaart.
Transfer. Vanaf de luchthaven kunt u eenvoudig met een taxi in Porto Colom komen. Voor grotere groepen is het mogelijk om voor een autobus zorg te dragen. Deze dient natuurlijk wel tevoren gereserveerd te worden
Reisverzekering. Vergeet niet (zoals voor iedere reis) een reisverzekering af te sluiten die ook sportduiken dekt. Mocht u nog geen goede reisverzekering hebben, dan adviseren wij u graag.
Medische keuring. In Spanje is een jaarlijkse medische keuring voor sportduikers verplicht. Het eenvoudigst is het om zich in Nederland te laten keuren.
 


 BAHIA AZUL
Ronda Crucero Balear 87
07670- Porto Colom
Mallorca, Spanje

VOOR BOEKINGEN EN INFORMATIE
G. DIJKSHOORN
Amaliastraat 3
3522 AS-Utrecht
Holland
Telefoon: 030-2805040
Handy: 06-53 374987