Velen zullen nu denken waarom nu juist op vakantie naar Bonaire, terwijl bijvoorbeeld Egypte en Turkije goedkoper en dichterbij zijn? Simpel omdat Bonaire uniek is! Het is een magisch eiland, met strak blauwe luchten, altijd een verkoelende bries, een adembenemend landschap, een azuurblauwe zee met de mooiste onderwaterwereld en de vriendelijkste bewoners. Bonaire ligt ongeveer 80 kilometer ten noorden van Venezuela en ver buiten de gordel waar stormen kunnen ontstaan, waardoor 365 prachtige dagen zon per jaar haast altijd gegarandeerd kan worden. Bonaire is een vakantiebestemming die het gehele jaar een landtemperatuur rond de 30 graden heeft en een zeewater temperatuur rond de 28 graden. Het eiland kent geen stoplichten. Naast luieren kan men er natuurlijk duiken en snorkelen, maar ook grotwandelingen maken, surfen, kajakvaren, paardrijden, fietsen, enzovoort behoort tot de mogelijkheden.

 

 

ALGEMENE INFORMATIE
Bonaire is een eiland gelegen in de Caribische Zee dat vroeger tot de Nederlandse Antillen behoorde. Het eiland is 40 kilometer lang en variërend van 5 tot 12 kilometer breed. Tegenwoordig is Bonaire een bijzonder gemeente binnen Nederland, waarbij er wel sprake is van een lokaal bestuur. Bonaire vormt samen met de eilanden Sint Eustatius en Saba een gebied dat Caribisch Nederland of de BES eilanden genoemd wordt. Hoewel Bonaire sinds 10-10-2010 dus eigenlijk een stukje Caribisch gebied binnen Nederland geworden is, zijn niet automatisch alle Nederlandse wetten van toepassing op Bonaire.
Door de politieke verschuiving van Bonaire en de twee andere eilanden telt Nederland plotseling een gemeente waar het hele jaar tropische temperaturen heersen, waar je uitstekend kunt duiken en waar de snelheid van het dagelijks leven een paar standjes lager staat dan in Europa. Dit zijn de factoren die Bonaire al jarenlang een populaire toeristische bestemming maken onder Nederlandse en internationale toeristen. De snorkel- en duiklocaties rondom Bonaire genieten groot aanzien onder de duikliefhebbers. Het Bonaire National Marine Park is een zeereservaat dat voor de zuidwestkust van Bonaire ligt, ten noorden van het eiland Klein Bonaire. Dit prachtige duikgebied omvat maar liefst 600 hectare aan koraalrif, mangrovevegetaties en prachtige tropische vissen. Dit in 1979 gerealiseerde park behoort tot de beste duiklocaties ter wereld.
Ook voor wie niet van duiken houdt heeft Bonaire voldoende te bieden. Het eiland is gezegend met een fraaie flora en fauna, waar natuurliefhebbers kunnen genieten van vele vogelsoorten zoals papegaaien, parkieten in de meest fraaie kleuren en natuurlijk de voor dit eiland zo kenmerkende flamingo's. Naast snorkelen en duiken is het heerlijke klimaat ook bij fietsers en motorrijders erg populair Het relaxte karakter van Bonaire en de prachtige natuur zorgen er samen voor dat het eiland in vergelijking met de buureilanden binnen de Benedenwindse Eilanden een rustiger karakter heeft. De bewoners van Bonaire zijn de meest vriendelijke mensen ter wereld en de service is overal werkelijk perfect. Men spreekt meestal Nederlands (soms Engels en Spaans) en Papiamento. Het eten is een smeltkroes van culturen en je kunt er alles eten van de meest verse vis, heerlijk vlees tot Roti's.
 

 

REIS EN VERBLIJF
Naar Bonaire reizen doe je per vliegtuig. De meeste grote touroperators als bijvoorbeeld Arke en Neckermann hebben complete arrangementen naar Captain Don's Habitat op Bonaire in het pakket. Vaak is er op de reis te besparen door losse tickets bij de KLM of Arke te boeken en het hotel zelf via internet te reserveren. Even op internet zoeken met behulp van Google doet wonderen! Informatie over het hotel en prijzen kun je vinden op de site www.habitatbonaire.com.Informatie over het hotel en prijzen kun je vinden op de site www.bonbinibonaire.com

 

 Vanaf Schiphol kun je met KLM en ArkeFly naar Flamingo Airport op Bonaire vliegen. Niet alle vluchten gaan rechtstreeks, soms heb je een overstap of tussenstop op Aruba of één van de andere Antillen.
Het aantal hotels op Bonaire is relatief klein. De nadruk ligt op Bonaire vooral op kleinschalige hotels en niet op grote luxe ressorts zoals je ze met name op Aruba en Curaçao ziet. Het openbaar vervoer op Bonaire bestaat uit bussen, minibusjes en taxi's. Taxi's werken niet met taximeters, maar met vaste prijzen over bepaalde trajecten. Deze zijn te vinden op borden zoals bij Flamingo Airport of zijn op te vragen bij de taxichauffeur.
Wie niet afhankelijk wil zijn van het openbaar vervoer kan ervoor kiezen om een auto te huren.
Met een fiets of mountainbike Bonaire verkennen is prima mogelijk. Juist met een mountainbike kun je stukjes natuur van het eiland verkennen waar je met de auto of op andere wijze bijna niet kunt komen. Naar Bonaire reizen doe je met een geldig paspoort. Als houder van een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig bij een verblijf korter dan 6 maanden.

KLIMAAT
Bonaire heeft een tropisch savanneklimaat. Het klimaat op Bonaire kenmerkt zich door de warme tropische weersomstandigheden, waarbij de temperatuur eigenlijk het hele jaar zeer constant is. De maximumtemperatuur ligt altijd rond de 30-32 graden en 's nachts daalt het kwik in de regel niet verder dan 24 tot 27 graden. Het najaar is meestal iets warmer en ook is de relatieve luchtvochtigheid dan wat hoger. Hierdoor ligt in het najaar de gevoelstemperatuur iets hoger. Regen is het hele jaar mogelijk. Bonaire kent geen uitgesproken droog seizoen of regenseizoen. Wel is de eerste helft van het jaar iets droger en is het aantal neerslagdagen zeer beperkt. In de droogste maanden april en mei regent het gemiddeld slechts twee dagen per maand. Deze regen is dan meestal ook nog beperkt tot één of meerdere korte buien. In de tweede helft van het jaar neemt de kans op regen toe, waarbij november en december de relatief natste maanden zijn. Echter ook dan is het aantal echt regenachtige dagen niet zo groot en gaat het in de meeste gevallen om slechts een enkele korte bui. Van een echt beste reisperiode is dan ook geen sprake. Wel geldt er lokaal een hoogseizoen dat van half november tot half april loopt. In deze tijd is het vaak wat drukker en liggen de prijzen voor bijvoorbeeld hotels en huurauto's hoger.

VALUTA
Op Bonaire geldt de Amerikaanse Dollar als betaalmiddel. De koers van de Dollar ligt ongeveer 25% lager dan de Euro. Ter plaatse kan men met creditcard of pinpas op veel plaatsen Dollars opnemen bij betaalautomaten. Betalen met pinpas of creditcard is ook bijna overal mogelijk.

WAT MAG JE NIET MISSEN?

 

SOROBON BEACH
Sorobon Beach aan de zuidkant van Lac Bay is een van de mooiste stranden van Bonaire. De meeste stranden van Bonaire zijn bezaaid met prachtig versteend koraal. Het ziet er prachtig uit maar ligt vaak minder comfortabel als men aan het strand van de Caribische zon wil genieten. Op het strand van Sorobon Beach tref je alleen maar fijn hagelwit poederzand aan. Het prachtige strand gaat over in het azuurblauwe ondiepe water van Lac Bay. Dit alles tezamen geeft een paradijselijk plaatje.
Windsurfers uit de hele wereld bezoeken deze unieke locatie. De constante aanlandige wind zorgt ervoor dat de windsurfers niet de oceaan in worden gezogen, de lagune is ondiep (gemiddeld 1 meter) en het zeewater is van een heerlijke temperatuur. Dit alles tezamen zorgt ervoor dat Lac Bay altijd in de top eindigt in de lijstjes van de beste windsurfspots.
Op Sorobon Beach zijn twee prima uitgeruste windsurfscholen
.

 

    DONKEY SANCTUARY BONAIRE
In 1993 hebben de Nederlandse Marina Melis en haar echtgenoot Ed Koopman op Bonaire een ezelopvang opgericht voor zieke, gewonde en verweesde ezels die zeker een bezoek waard is en zich op een groot terrein bevindt. Koop bij de ingang een zak wortelen om de ezels te voeren, zij zijn er gek op! Tevens wordt voorlichting gegeven over de leefwereld van ezels.
In Donkey Sanctuary Bonaire wonen op dit moment meer dan 400 ezels. Zij worden er voorzien van voedsel, drinkwater en medische verzorging en hebben er veel ruimte en vrijheid.
Wanneer er een melding binnenkomt van een in het wild levende ezel in nood, gaan vrijwilligers op pad om het dier te helpen.
Zieke en gewonde dieren worden in de opvang verpleegd, waarbij zo nodig een dierenarts wordt ingeschakeld.
Moederloze veulens worden met de fles grootgebracht. Alle hengsten die binnenkomen worden gecastreerd om uitbreiding van het aantal ezels binnen de opvang te voorkomen. Als de dieren hersteld zijn, worden zij de rest van hun leven in Donkey Sanctuary Bonaire liefdevol verzorgd.

CADUSHY STOKERIJ
In Rincon bevindt zich de drankstokerij met proeflokaal waar de locale rum van het eiland gestookt wordt. Je kunt er 6 soorten likeur proeven, whisky, wodka en rum gestookt van cactussen. Er wordt uitleg gegeven over het stookproces en er is een rondleiding. De rondleidingen zijn op maandag, woensdag en vrijdag. Meer informatie
www.cadushy.com In Rincon de gele bordjes met een cactus en de naam Cadushi volgen.
 

 
 SLAGBAAI NATIONAL PARK
Het noorden van Bonaire is een nationaal park dat zeker niet overgeslagen mag worden. Je kunt er kiezen uit twee prachtige routes door wild terrein (soort rally cross). Onderweg kan gestopt worden om te zwemmen en te snorkelen in de azuurblauwe zee. Duikers hebben op vertoon van hun Stinapa betaalbewijs gratis entree. Deze rit is alleen te doen met een jeep of pickup
.

 

Restaurants

 

 Naast restaurant Rum Runners bij Captain Don's Habitat kent Bonaire natuurlijk meer eetgelegenheden die zeker de moeite van een bezoek waard zijn. Onderstaand een greep uit wat restaurants die eigenlijk niet overgeslagen mogen worden door bezoekers aan Bonaire.

 

CUBA COMPAGNIE
Op het pleintje in het centrum van Kralendijk, waar de cruiseschepen aanleggen, is grand café de Cuba Compagnie gevestigd. Hier kun je heerlijk eten of gezellig iets drinken op het ruime terras. Een zeer ontspannen sfeer en heerlijk eten voor een prettige prijs. Een unieke plek in het centrum van Kralendijk met prachtig uitzicht op de haven.
www.cubacompagniebonaire.com

  SEBASTIAN'S
Dit restaurant ligt iets buiten Kralendijk, richting vliegveld. Het is echter het stukje lopen of rijden dubbel en dwars waard. Een sublieme keuken, uitgebreide kaart en bijzonder vriendelijke bediening. De prijzen zijn voor Bonaire iets hoger dan gemiddeld, maar daar krijg je dan ook iets bijzonders voor. Ruime tafels, uitzicht over zee en het lekkerste eten. Niet geschikt voor even een "snelle hap" maar de gelegenheid voor romantisch en heerlijk rustig tafelen in een onvergetelijke omgeving.
www. Sebastiansrestaurantbonaire.com

CUBA C

het centrum van Kralendijk, waar de cruiseschepen aanleggen, is grand café de Cuba Compagnie gevestigd. Hier kun je heerlijk eten of

 JOE'S GRILLHOUSE
Joe's Grillhouse is wat de naam zegt, een restaurant dat gespecialiseerd is in gerechten van de grill. Heerlijk eten van hoge kwaliteit voor een billijke prijs en dat ook nog met een goede zorgvuldige bediening. Het restaurant is erg kindvriendelijk met een aparte speelhoek en TV met kinderprogramma's. Het restaurant ligt aan de buitenrand van Kralendijk richting luchthaven.
Adres: J.A. Abraham Boulevard 78, Kralendijk. Telefoon: (+599) 788-3764 en (+599) 788 6152

 

 

 

THE BREWERY
Where Jeroen meets Wilco

The Brewery is een super gezellige kroeg annex bierbrouwerij waar je ook nog een hapje kunt eten. Jeroen is de eigenaar en brouwt o.a. het bekende biertje Bonaire Blond, dat mateloos populair is op het eiland. Omdat het voor Jeroen allemaal wat druk werd, hij hoge eisen stelt aan kwaliteit van het bier en het assortiment wilde blijven variëren en uitbreiden, werd meester-brouwer Wilco benaderd om in The Brewery te komen brouwen. Wilco is brouwer in hart en nieren en dat leek hem een nieuwe uitdaging. Gezamenlijk brouwen Jeroen en Wilco nu al geruime tijd samen allerlei overheerlijke soorten bier die allemaal zeker het proeven waard zijn. Je kunt binnen in de brouwerij zitten of op het gezellige terras voor de deur. Als bierliefhebber mag je The Brewery zeker niet overslaan. Je kunt The Brewery vinden in het gezellige hoofdstraatje van Kralendijke, de Kaya Grandi, op nummer 12B.

 IT RAINS FISHES
It Rains Fishes behoort tot de beste visrestaurants op Bonaire. De vis op de kaart wordt dagelijks vers gevangen met de eigen vissersboot van het restaurant. Natuurlijk staat er ook vlees op de menukaart. Dit restaurant is gevestigd aan de boulevard van Kralendijk in een ruim 100 jaar oud, zorgvuldig gerestaureerd pand. Tijdens het eten heeft men een prachtig uitzicht over de oceaan. De prijzen liggen voor Bonaire wat hoger dan gemiddeld en zijn te vergelijken met onze prijzen in Holland.
Adres: 24 Kaya Jan N E Craane, Kralendijk. Telefoon (+599) 717-8780

 

 

 

 

 

 BETWEEN 2 BUNS
De beste broodjes zaak van Bonaire! Between 2 Buns zit 100 meter van Captain Don's Habitat. Vanaf het ressort rechts langs de hoofdweg, direct na de bank, nog voor de rotonde. Hier eet je de heerlijkste verse broodje en het assortiment is bijzonder groot. In dezelfde Sand Dollar Shopping Mall zit naast Between 2 Buns ook een klein Surinaams restaurant waar ze heerlijke roti's, loempia's en andere heerlijke gerechten serveren.

 

OMPAGNIE
Op het pleintje ingezellig iets drinken op het ruime terras. Een zeer ontspannen sfeer en heerlijk eten voor een prettige prijs. Een unieke plek in het centrum van Kralendiachtig uitzicht op de haven.
www.cubacompagniebonaire.